Κυριακή, 11 Νοεμβρίου 2012

Οι θάλασσες της Ελλάδας - Αιγαίο πέλαγος

Το Αιγαίο Πέλαγος αποτελεί τμήμα της Μεσογείου Θάλασσας. Έχει έκταση 240.000 τ.χλμ. και μέγιστο βάθος 2.249 μ. μεταξύ Κρήτης και Κυκλάδων. Βρίσκεται ανάμεσα στη Μικρά Ασία (ανατολικά), Θράκη, Μακεδονία (Βόρεια), Θεσσαλία, Μέση Ελλάδα, Πελοπόννησο (Δυτικά) και Κρήτη (Νότια).  Το Αιγαίο επικοινωνεί με τον Εύξεινο Πόντο, με το Ιόνιο Πέλαγος από τον Ισθμό της Κορίνθου, με τη Μεσόγειο από τα νότια.

Eίναι το σημαντικότερο πέλαγος της Μεσογείου θάλασσας, ίσως και όλου του κόσμου. Τούτο οφείλεται στη γεωγραφική του θέση, τη διαμόρφωση των ακτών του και στις πολλές νήσους, πολλές από τις οποίες έχουν στρατηγική σημασία. Από τα πανάρχαια χρόνια (5η, 4η, 3η χιλιετηρίδες π.Χ.) ήταν μέσο επικοινωνίας των λαών που ζούσαν στα ανατολικά μέρη αυτού με εκείνους που ζούσαν δυτικά, και μάλιστα από τότε που ο άνθρωπος έπαψε να φοβάται τη θάλασσα και προσπάθησε να την υποτάξει με τη δύναμη που είχε.
Ως απόδειξη αυτής της τόλμης έχουμε το μύθο του Θησέα, που με το μίτο και το Μινώταυρο δε δείχνει τίποτε άλλα παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν οι τότε ναυτικοί να βρουν τον εύκολο και γρήγορο δρόμο ανάμεσα από τις Κυκλάδες. Αυτές οι δυσκολίες, που συναντούσαν οι ναυτικοί γέννησαν το μύθο του Μινώταυρου. Ο Θησέας κατόρθωσε να βρει τον πιο εύκολο δρόμο για να πάνε τα πλοιάρια στο νότιο μέρος της θάλασσας. Επειδή, όμως, ο Θησέας ξέχασε να αλλάξει, όπως λέγουν, τα πανιά του πλοίου που ήταν μαύρα, μόλις τα είδε ο πατέρας του ο Αιγέας, έπεσε από το Σούνιο και πνίγηκε από τη στενοχώρια του. Αυτά λέγονται για το νότιο άκρο του Αιγαίου. Και το βόρειο, όμως, μέρος το είχαν δαμάσει οι Έλληνες, όπως δείχνουν οι μύθοι για το Χρυσόμαλλο Δέρας και την Αργοναυτική Εκστρατεία. Η περίφημη Αργώ του Ιάσονα δείχνει την πρώτη γνωριμία του βόρειου Αιγαίου από τους Έλληνες ναυτικούς.
Οι Συμπληγάδες Πέτρες συμβολίζουν τις δυσκολίες που είχε το πέρασμα των πλοίων στο Βόσπορο. Ο Τρωικός Πόλεμος μαρτυρεί την προσπάθεια των Ελλήνων να εγκατασταθούν στα παράλια της Μ. Ασίας, που πέτυχαν γιατί είχαν αναπτύξει τη ναυτική τους δύναμη όλες σχεδόν οι ελληνικές πόλεις.


Πελάγη & θάλασσες

Από την αρχαιότητα ακόμα τα διάφορα τμήματα του Αιγαίου είχαν ιδιαίτερα ονόματα:
  • Μυρτώο πέλαγος, μεταξύ Σουνίου και Κυθήρων
  • Θρακικό πέλαγος, μεταξύ Θάσου, Σαμοθράκης και θρακικών ακτών
  • Ικάριο πέλαγος, μεταξύ Χίου και Κω
  • Κρητικό πέλαγος, βόρεια της Κρήτης
  • Καρπάθιο πέλαγος, μεταξύ Καρπάθου και μικρασιατικών ακτών
Πηγή: http://www.livepedia.gr

Mε βάση τα παραπάνω βρες τη θέση του κάθε πελάγους στον παρακάτω χάρτη


ΟΡΙΑ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΑΙΓΑΙΟΥ

 
Για περισότερη εξάσκηση κάνε ΚΛΙΚ εδώ.

Κάνε ΚΛΙΚ εδώ για να δεις το όγδοο επεισόδιο της σειράς «ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ» που είναι αφιερωμένο στο ΑΙΓΑΙΟ Πέλαγος και την ιστορία του. Παρουσιάζονται μυθολογικά στοιχεία σχετικά με τη δημιουργία και ονομασία του, αναφορές από αρχαίους Συγγραφείς για τη δημιουργία των ΚΥΚΛΑΔΩΝ, περιγραφή της δράσης και του συμβολισμού θαλάσσιων θεοτήτων. Στη συνέχεια, προβάλλονται σημαντικοί σταθμοί του Κυκλαδικού Πολιτισμού, τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά των οικισμών και οι πολλές ιδιομορφίες τους, οι παραδοσιακές τέχνες και τα επαγγέλματα των κατοίκων. Οι κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής επιτρέπουν τη γνωριμία με τη φύση και τις ομορφιές της σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Παράλληλα, αποτελούν τόπο συνάντησης διαφορετικών επισκεπτών, αφού συνδυάζουν γεωγραφικές αντιθέσεις, μακραίωνη διαδρομή, γραφικά τοπία, ζεστή φιλοξενία, τοπικά έθιμα. Η κάμερα της εκπομπής περιηγείται στην ΑΝΔΡΟ, στη ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ, στη ΔΗΛΟ και την ΑΝΑΦΗ, ενώ δίνονται πληροφορίες για τα μνημεία και τα αξιοθέατα τους. Τέλος, προβάλλεται ο θαυμαστός κόσμος του βυθού του ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΕΛΑΓΟΥΣ με τη σπάνια χλωρίδα και πανίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου