Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου 2012

Οι Έλληνες "κατακτούν" τους Ρωμαίους με τον πολιτισμό τους

Σχεδιάγραμμα μαθήματος


Μια παρουσίαση από το δάσκαλο Πέτρο Σαμούχο
Κάνε ΚΛΙΚ εδώ για να δεις πληροφορίες για το ναό του Ολυμπίου Διός
Κάνε ΚΛΙΚ εδώ για να δεις το χάρτη της Αρχαίας Αγοράς
Κάνε ΚΛΙΚ εδώ για μια περιήγηση στην Αρχαία Αγορά

Περιήγηση στο Πάνθεον  
 

Μοναδικές τοιχογραφίες βρέθηκαν σε ρωμαϊκό τάφο στην Κόρινθο 

Μοναδικές τοιχογραφίες της ρωμαϊκής εποχής έφεραν στο φως οι αρχαιολόγοι στην Κόρινθο, ανασκάπτοντας τάφο που ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών διάνοιξης στη νέα εθνική οδό Κορίνθου-Πατρών.

Όπως αναφέρει «Το Βήμα», το ταφικό μνημείο πρόκειται να μεταφερθεί «ολόσωμο» στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Κορίνθου προκειμένου να διασωθεί και να γίνει επισκέψιμο για το κοινό. Κυρίως όμως απαιτείται η συντήρηση για τη διάσωσή του, όπως ανέφερε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ο διευθυντής Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων κ. Νίκος Μίνως.


Ο τάφος, που χρονολογήθηκε στον 3ο μ. Χ. αιώνα είναι θαλαμοειδής και υπόγειος ενώ η σκεπή του σχημάτιζε καμάρα, η οποία όμως έχει καταρρεύσει - για τον λόγο αυτό έχει τοποθετηθεί ένα πρόχειρο στέγαστρο. Στο εσωτερικό του, υπήρχαν δύο λάρνακες εκ των οποίων η μία περιείχε γυναικεία ταφή, όπως αποδεικνύει το καταπληκτικό πορτρέτο μιας όμορφης νέας γυναίκας, που απεικονίζεται ξαπλωμένη σε κρεβάτι (τη λάρνακα).


Με ανοιχτόχρωμα μάτια, καστανοκόκκινα μαλλιά χτενισμένα ψηλά και σαρκώδη χείλη φέρει χρυσά (ζωγραφισμένα) σκουλαρίκια ενώ το σώμα της είναι καλυμμένο με κόκκινο κλινοσκέπασμα διακοσμημένο με κίτρινες, κυανές και λευκές ταινίες. Η τεχνοτροπία του έργου μάλιστα είναι ιδιαίτερη καθώς εντοπίζεται ανάμεσα στις αρχαίες τεχνικές και τα πορτρέτα Φαγιούμ.

Πηγή: The Insider


Μεγάλη Ελλάδα


Η ελληνική Σικελία


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου