Τρίτη, 11 Σεπτεμβρίου 2012

Οι Ρωμαίοι κυβερνούν τους ΈλληνεςΣχεδιάγραμμα μαθήματος

Κάνε ΚΛΙΚ εδώ για δεις την εξέλιξη της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας

Η μάχη της Λευκόπετρας
μάχη της Λευκόπετρας πραγματοποιήθηκε το 146 π.Χ. στη Λευκόπετρα της Κορίνθου. Αντίπαλοι ήταν οι Έλληνες με τους Ρωμαίους με νικητές τους δεύτερους που μετά από αυτή τη μάχη έθεσαν υπό τον έλεγχό τους ολόκληρη την Ελλάδα.

Το 168 π.Χ. οι Ρωμαίοι υπό το στρατηγό τους Αιμίλιο Παύλο, νίκησαν τους Μακεδόνες στην μάχη της Πύδνας και υπέταξαν τη Μακεδονία. Το 167 π.Χ. ένας ρωμαιόφιλος στρατιωτικός της Αχαϊκής Συμπολιτείας, ο Καλλικράτης παρέδωσε τους 1.000 πιο εξέχοντες πολίτες της. Μετά από 17 χρόνια αιχμαλωσίας, (150 π.Χ.) ξαναγύρισαν στην πατρίδα τους. Από τους 1.000 όμως 300, γιατί οι άλλοι 700 είχαν στο μεταξύ είχαν πεθάνει. Τελικά όμως ο Καλλικράτης πέθανε και την εξουσία στη Συμπολιτεία την ανέλαβαν οι αντιρωμαϊκοί που κήρυξαν πόλεμο στη Σπάρτη. Η Σπάρτη είχε έριδες με την Αχαϊκή Συμπολιτεία και ζήτησε βοήθεια από τη Ρώμη. Οι Ρωμαίοι στην αρχή δε φάνηκαν πρόθυμοι επειδή είχε κηρυχτεί ο Γ' Καρχηδονιακός πόλεμος και ήταν σε εξέλιξη το κίνημα του Ανδρίσκου στη Μακεδονία. Όμως έστειλαν πρέσβεις στη Συμπολιτεία και της ζήτησαν να αποχωρήσουν από αυτή η Σπάρτη, η Κόρινθος, ο Ορχομενός και άλλες πόλεις. Όμως οι Αχαιοί δε δέχτηκαν. Μια πρώτη σύγκρουση έγινε στη Σκαρφεία όπου ο αρχηγός των Αχαιών, Κριτόλαος, έπαθε πανωλεθρία και ο αρχηγός των Ρωμαίων, Μέττελος, προχώρησε ακάθεκτος προς την Πελοπόννησο. Μετά το θάνατο του Κριτόλαου, στρατηγός στη Συμπολιτεία αναγορεύθηκε ο Διαίος, που μισούσε βαθύτατα τους Ρωμαίους.

Ο Διαίος έκανε μεγάλες αλλαγές στο στρατό της Συμπολιτείας και απελευθέρωσε 12.000 δούλους, μάζεψε 2.000 ελαφρούς οπλισμένους πολεμιστές και 500 ιππείς. Ο Ρωμαίος στρατηγός Μόμμιος είχε 23.000 πεζούς και 3.500 ιππείς. Οι δύο στρατοί κατευθύνθηκαν προς τη Λευκόπετρα της Κορίνθου το 146 π.Χ. Ο Διαίος έταξε το αριστερό του καλύπτοντας το στα τείχη της Κορίνθου. Στο κέντρο έταξε τη φάλαγγα των σαρισσοφόρων και στο δεξιό κέρας λίγους ιππείς. Ο Μόμμιος έταξε τις λεγεώνες του στο κέντρο και τους ιππείς του στο αριστερό κέρας. Την πρώτη μέρα κανείς από τους δύο στρατούς δεν έκανε κίνηση. Το βράδυ όμως ο Διαίος έκανε μια επιτυχημένη καταδρομική επιχείρηση κατά των Ρωμαίων. Όμως οι Ρωμαίοι παρά τον πανικό τους τούς απέκρουσαν. Το επόμενο πρωί οι Ρωμαίοι επιτέθηκαν με το πεζικό τους εναντίον των Ελλήνων σαρισσοφόρων. Οι Έλληνες όμως κατάφεραν να κρατήσουν τους Ρωμαίους. Δεκάδες επιθέσεις των Ρωμαίων κατέληξαν σε αποτυχία. Όσο τα πλευρά των Ελλήνων ήταν καλυμμένα, οι Ρωμαίοι δεν μπορούσαν να διασπάσουν τη φάλαγγα τους. Ο Μόμμιος διέταξε τότε το ιππικό του να επιτεθεί. Οι Έλληνες και πάλι συγκράτησαν τους Ρωμαίους, όμως η αριθμητική υπεροχή των τελευταίων ανάγκασε τους Έλληνες ιππείς να υποχωρήσουν. Έτσι έπεσε και το ελληνικό κέντρο ηρωικά μαχόμενο. Η νίκη των Ρωμαίων ήταν ολοκληρωτική.

...στη συνέχεια κυρίευσε και κατέστρεψε την Κόρινθο, με τελικό αποτέλεσμα την κατάλυση της Συμπολιτείας. Η κατάκτηση αυτή συνοδεύθηκε και από τη σύληση πολλών έργων τέχνης, με τα οποία οι Ρωμαίοι στρατηγοί συνήθιζαν να κοσμούν τους θριάμβους τους στη Ρώμη. Η άγνοια του Μόμμιου για την αξία των ελληνικών έργων τέχνης φαίνεται από την παροιμιώδη παρατήρησή του σε αυτούς που είχαν αναλάβει τη μεταφορά των θησαυρών της Κορίνθου στη Ρώμη: "Αν χαθούν ή υποστούν ζημιές, θα πρέπει να τα αντικαταστήσετε"".

 Οι Κορίνθιες βλέποντας από μια ραχούλα του Όνειου Όρους, τους άντρες τους να  αργοσβήνουν όλοι στο πεδίο της μάχης και γνωρίζοντας ότι θα ακολουθήσει και η δική τους σφαγή αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την Κόρινθο και έτσι έφυγαν με τα πόδια και με όποιον άλλο τρόπο μπορούσαν προς την Αρκαδία, μην επιστρέφοντας για πολλά χρόνια πίσω στην Κόρινθο.Και καλά έκαναν γιατί όπως ξέρουμε όσες έμειναν πίσω σφαγιάσθηκαν από τους Ρωμαίους όπως σφαγιάσθηκαν και πολλά παιδιά και γέροι που δεν μπορούσαν να εγκαταλείψουν την Ακροκόρινθο.

Πηγή: http://spathovouni.blogspot.gr/2009/10/blog-post_1110.html

Μια παρουσίαση  από το δάσκαλο Γιάννη Σουδία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου